Ülke Raporları-Cezayir

Cezayir’ in üzerimde bu kadar olumlu etki bırakacağını tahmin etmezdim. Kültürümüze de bu kadar girdiğini doğrusu bilmiyordum.

Cezayir menekşesi, Cezayirli Hasan Paşa, Tlemsen bize ne kadar yakınmış. Ne güzel insanları varmış Cezayir’ in.

İlk seyahatim 2012 yılında oldu. “Fourth Enlarged Executive Committee of Silva Mediterranean” toplantısına katıldım. Akdeniz Ormancılığı konusuna 30 Ekim 2015 tarihli yazıda detaylı şekilde değinmiştim.

19-22 Kasım 2012 tarihlerinde Cezayir’ in Tlemcen şehrinde düzenlenen; “Fourth Organizing Committee of the III MFW, Third Steering Committee of the CPMF, Discussions on the Strategic Framework on Mediterranean Forests, Enlarged Executive Committee of Silva Mediterranea” toplantılarına katıldım.

Başkent Cezayir’den Tlemcen’e giderken uçakla gitmiştik ancak dönerken hava şartları nedeniyle bizi karayolu ile getirdiler. Yaklaşık 600 km yolu 4,5 saatte geldiğimizi hatırlıyorum. Zaman geçmesin diye benzin almak yerine arabaları değiştirmişlerdi sevgili meslektaşlarımız.

Bununla ilgili haber bültenine http://www.fao.org/forestry/35726-06fe952a5321a9270750a6393cabe775b.pdf adresinden ulaşmak mümkün.

 

İkinci gidişimiz 17-21 Mart 2013 tarihlerinde oldu. Üçüncü Akdeniz Orman Haftasına iştirak ettik. Heyet Başkanımız Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcımız Dr. Nurettin Akman idi.

Bununla ilgili haber bültenine http://www.fao.org/forestry/37355-0a384fbaf00595942faaf227b9f40d88f.pdf adresinden ulaşmak mümkün.Bu toplantıya farklı kesimlerden oldukça güçlü ve etkin bir heyetle iştirak ettik.

Bu görevi takiben Dışişleri Bakanlığı kanalı ile bize ulaşan Elçilik raporu bizi çok mutlu etmiş ve onurlandırmıştı.

  1. Akdeniz Orman Haftası’nın üçüncüsü, 17-21 Mart 2013 tarihlerinde Cezayir’in Tlemsen şehrinde gerçekleştirilmiştir.
  1. Cezayir Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı Sayın Rachid Benaissa’nın Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na hitaben gönderdiği davetiye üzerine  toplantıya ülkemizden  Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcımız Sayın Dr. Nurettin Akman  başkanlığında, resmi görevli, akademisyen, sivil toplum kuruluşu ve basın mensuplarından oluşan  23 kişilik bir heyet ile iştirak edilmiştir.  Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) daveti üzerine sivil toplum örgütlerinden ve üniversitelerden de katılım sağlanmıştır. Heyetimizin  listesi ekte sunulmuştur.  Aynı şekilde Akdeniz havzasında yer alan ülkelerden resmi davetliler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensuplarından oluşan 300 kadar katılımcı Tlemsen’deki toplantıları izlemiştir.
  1. Sayın Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcımız başkanlığındaki heyetimizle beraber benim de takip ettiğim toplantılarda esas olarak, Akdeniz havzasında yüzyıllardır insanların ormanlar ve ağaçlarla iç içe yaşadığı, ormanların  aşırı kullanımı nedeniyle arazinin tahrip edildiği, su kıtlığı ve kuraklıkların  bu alandaki yıpranmayı daha da hızlandırdığı ve  bir ülkenin tek başına bu sorunların üstesinden gelemeyeceği belirtilerek uluslararası işbirliğinin zaruri olduğu vurgulanmıştır.  Ayrıca, Akdeniz bölgesinin en önemli sorunlarından biri olan  orman yangınları ile mücadelede bölge ülkeleri ile işbirliği, tabiatı tahrip etmeden yangına müdahale, yangına dayanıklı doğal türlerin korunup geliştirilmesi, bölgeye has genetik kaynakların uluslararası işbirliği ile korunması ve geliştirilmesi için ortak projeler yürütülmesi, tahrip edilmiş ekosistemlerin rehabilite edilmesi, tarihi bölgelerdeki özel dokunun korunması, kırsal nüfus ile orman alanı arasındaki ilişki ve kırsal kalkınma alanında ormancılığın sağlayabileceği katkılar üzerinde durulmuş ve  bu konularda hazırlanan stratejik çerçeve belgeleri kabul edilmiştir. Sözkonusu belgelerin birer örneği ektedir.  Sayın Bakan Yardımcımız tarafından yapılan konuşmada ise, ülkemizin ormancılık alanında uluslararası işbirliğine verdiği önem üzerinde durmuş, Birleşmiş Milletler Ormancılık Forumu Onuncu Oturumu’nun  8-19 Nisan 2013 tarihlerinde İstanbul’da düzenleneceğini hatırlatmış ve  oturum kapsamında 8-9 Nisan 2013 tarihlerinde  gerçekleştirilecek Bakanlar Toplantısı için  en  geniş şekilde  katılım sağlanması için çağrıda bulunmuştur. Sayın Bakan Yardımcımızın konuşması ekte takdim kılınmıştır.
  1. Birincisi 2010 yılında Türkiye’de, ikincisi 2011 yılında Fransa’da, üçüncüsü ise Cezayir’in Tlemsen şehrinde yapılan Akdeniz Orman Haftası’nın müteakip toplantısına ev sahipliği yapmak için teklif veren İspanya’nın teklifi kabul edilerek Dördüncü Akdeniz Orman Haftasının 2015 yılında Barselona’da yapılması kararlaştırılmıştır. Ayrıca, Akdeniz’deki ormancılık faaliyetlerinin uluslararası alandaki tanıtımı ve AB fonlarından daha fazla destek görmesi için çaba sarfedilmesi konusunda mutabık kalınmıştır. Toplantıda, FAO’nun girişimi ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun onayıyla 21 Mart tarihi Uluslararası Orman Günü olarak ilan edilmiş ve ilk defa olarak Tlemsen’de bir ağaç dikme töreniyle kutlanmıştır.
  1. Toplantı süresince  gerçekleştirilen oturumlarda ülkemizden gelen resmi görevli, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerimizce sunumlar  yapılmıştır.

Bu çerçevede;

–  17 Mart 2013  Pazar günü açılışı takiben Akdeniz Ormancılığı Stratejik Çerçevesi isimli belge hakkında sunum yapılmış ve görüşler alınmıştır.  Pazar günü öğleden sonra konu hakkında panel düzenlenmiştir. Panele Silva Mediterranea Başkanı (Kuruluş tarihi 1911 yılına kadar uzanan ve en eski uluslararası örgütlerden biri olan FAO Akdeniz Ormancılığı Meseleleri Komitesi- Silva Mediterranea’nın başkanlığı bir süredir ülkemiz tarafından yürütmektedir.) sıfatıyla Orman ve Su İşleri Bakanlğı- Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen ve Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Ofisinden Doğa Koruma Uzmanı Selin Devranoğlu da panelist olarak katılmıştır.

-18 Mart 2013 Pazartesi günü yapılan birinci oturumda Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Yılmaz,  Akdeniz Bölgesi için son derece önemli bir ürün olan “çam balı” başta olmak üzere Türkiye’de yapılan arıcılık çalışmaları hakkında sunum yapmıştır. İkinci oturumda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker panelist olarak yer almış ve Bakanlığı tarafından yapılan çalışmaları paylaşmıştır. Bu oturumun diğer bölümünde BM Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye ofisinden Nuri Özbağdatlı, Orman Genel Müdürlüğü ve Küresel Çevre Fonu (GEF) destekli olarak hazırlanmakta olan “Türkiye’de Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanları Entegre Yönetim Projesi” hakkında bilgi vermiştir. Dördüncü oturumda Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu sunum yapmış ve Seyhan havzasında yapılan çalışmaları aktarmıştır.

– Toplantı programı çerçevesinde, Beşinci Oturum Silva Mediterranea Başkanı sıfatıyla Sayın İsmail Belen tarafından yönetilmiştir.  Bu toplantıda  Bakanların/Üst Seviye toplantının onayına sunulacak olan Tlemsen Deklarasyonu müzakere edilmiştir. Bu çerçevede hazırlanan belge, ekte sunulmuştur.

– Bunlara ilaveten; Türkiye heyeti, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi, UNDP Türkiye ve WWF Türkiye tarafından hazırlanan poster sunumları ile toplantıya iştirak etmiş, ayrıca Silva Mediterranea altında yürüyen projelerden; Almanya Uluslararası İşbirliği Örgütü GIS tarafından desteklenen Akdeniz ve Ortadoğu Bölgesindeki (MENA) Ormancılık Politikalarının İklim Değişikliğine Uyumu Projesine ve Fransız Küresel Çevre Kuruluşu (FFEM) tarafından desteklenen “Akdeniz Orman Ekosistemlerinin Ürün ve Hizmet Üretiminin Küresel Değişiklikler Bağlamında İyileştirilmesi Projesine” ait toplantılara katılmışlardır.

–  20 Mart 2013 tarihinde arazi incelemesi yapılmıştır.

  1. Tlemsen’e  gidiş ve dönüşleri sırasında heyetimizin onuruna öğle ve akşam yemekleri verilmiştir. Söz konusu yemeklere Cezayir makamları da davet edilmiştir. Ayrıca başta Kasbah  tarihi sitesi olmak üzere şehrin ülkemiz açısından önemi bulunan tarihi ve kültürel mekanlarına  geniş katılımlı ziyaretler gerçekleştirilmiştir.
  1. Değerlendirme;
  • Birincisi 2010 yılında Türkiye’de yapılan Akdeniz Orman Haftasının üçüncüsü 17-21 Mart 2013 tarihlerinde Cezayir’in kuzeybatısında bulunan Tlemsen şehrinde organize edilmiş ve başarı ile tamamlanmıştır.
  • Türkiye’nin gerek teknik, gerekse siyasi olarak üst seviyede katılım sağlaması Cezayir makamlarınca büyük bir takdirle karşılanmış ve Cezayir tarafı, heyetimize en iyi şekilde ev sahipliği yapmıştır. (Cezayir makamları, yaptığımız görüşmelerde, bazı çevrelerin Cezayir’in kuzeybatısında bulunan, Fas sınırına 40, başkent Cezayir’e 600 km mesafedeki Tlemsen şehrindeki ve genel olarak ülkedeki güvenlik durumunu gerekçe göstererek toplantının başka bir ülkede gerçekleştirilmesi konusunda girişimlerde bulunulduğunu, bu itibarla ülkemizin, toplantının Tlemsen’de yapılmasını desteklemesinden ve sağladığı geniş katılımdan duydukları memnuniyeti dile getirmişlerdir.
  • Akdeniz Orman Haftası temel olarak FAO Akdeniz Ormancılığı Meseleleri Komitesi tarafından organize edilmiş olup, bu komitenin 2012-2016 dönem başkanlığı ülkemizin uhdesindedir. Avrupa, Yakındoğu ve Afrika’dan 27 ülkenin üye olduğu ve 1911 yılına uzanan tarihi ile ormancılık alanındaki en köklü uluslararası örgütlerden biri olan Silva Mediterranea Dönem Başkanlığının ülkemiz için büyük bir fırsat değeri taşıdığı mütalaa edilmiştir.  Bu dönem başkanlığı için Dışişleri Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığının koordinasyonunda; FAO, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve özel sektörün katılımıyla, en fazla üç ay içinde bir “Eylem Planı” hazırlanması ve uygulanmasının zaruret kesbettiği mütalaa edilmiştir.
  • Yetişmiş kadrosu, uluslararası deneyimi, kamuoyumuzun ormancılığa olan ilgisi, uluslararası alanda ormancılığın öneminin gittikçe artması, özellikle Mağrip ülkelerinde ormancılık ve çölleşmeyle mücadele alanında sürdürülen gayretlerin önemi ve gelecek nesillere bırakacağımız doğal hayatın değeri de gözönünde bulundurularak, ülkemizin ormancılık alanındaki uluslararası faaliyetlerinin desteklenmesinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir.

 

Biz erken gitmiştik. Bakan Yardımcımız bilahare geldi. Dönerken beraber döndük. Başkent Cezayir’ i dolaştık.

Cezayir Büyükelçimiz Adnan Keçeci, Elçilik Müsteşarımız Barbaros Tuna Erdem ve Elçilik Katibi Bilal Yılmaz bize çok yardımcı oldular. Adnan Bey Konferansa da katıldı. Kendisi ile Halep Başkonsolosu olarak çalıştığı yıllardan tanışırdım. Elçilik Müsteşarı Barbaros Tuna Erdem ise Özel Kalem Müdürlüğü yaptığım yıllardan tanıdığım çok değerli bir dostum idi.

Daha fazla ve farklı bilgi için http://www.cetinadam.com/2013/03/cezayirde-bir-turk-sehri-tlemcende.html?m=0 adresi ziyaret edilebilir.

Başkent Cezayir’de gezdiğimiz Essai du Hamma Garden isimli botanik bahçesi gerçekten güzeldi. Bizi Cezayir Hükümeti Hilton Alger‘ de misafir etti bir gece.

Cezayir Orman Genel Müdürü Mr. Noual  bir Türk kalesi ve yerleşim yeri olan Kasbah‘ ı gezdirdi.

5 Responses to Ülke Raporları-Cezayir

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]