Ülke Raporları-İtalya

İtalya B’ nin ormancılıkla ilgili ihtisas kurumu olan FAO’ ya ev sahipliği yapıyor. Dolayısı ile bir şekilde yolumuzun düştüğü bir yer.

Ayrıca ormancılık alanında ikili ilişkilerimiz de var.  Benim bildiğim ilk görüşme 2003 yılında olmuştu.

Küba’ nın Havana şehrinde devam etmekte olan Birleşmiş Milletler Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi Altıncı Taraflar Konferansına katılmak üzere Havana’ ya gelen
Çevre ve Orman Bakanı Osman PEPE ile İtalya’ nın Çevre Bakanı Sayın Mr. Altero MATTEOLİ arasında,01.09.2003 tarihinde gayri resmi bir görüşme yapılmıştır.
Görüşme esnasında T.C. Havana Büyükelçisi Vefahan OCAK ile Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolu Genel Müdürlüğü Planlama
Dairesi Başkanı İsmail BELEN ve İtalya’ nın Havana Büyükelçisi de hazır bulunmuşlardır.

İkinci irtibatımız 2005 yılında oldu.

2 Aralık 2015 tarihinde yayınlanan Projeler başlıklı yazıda da değinmiştim.

Kendi emeğimle hazırladığım ilk proje bir TAIEX Projesi idi. Orman Çoğaltım Materyalleri ile ilgili.

Bu konuda bilgi ve becerilerimizi geliştirmek, mevcut uygulamaları yerinde görmek amacıyla ilk olarak  4-8 Nisan 2005 tarihlerinde İtalya’ ya gittik. Bunun öncesinde ise İtalya’dan  Alberto Battistelli Ülkemize gelmişti.

388325_145351565569163_1354646684_n

 

 

 

 

 

 

 

Proje AB tarafından desteklenen bir proje idi. Gelen davetiyeyi ekte takdim ediyorum. 2005-TAIEX-Stud-12036_Invitations

italya

İtalya seyahatimiz Roma’da başladı, Orvieto üzerinden Venedik’e geçtik. Oradan Viyana’ya ardından Türkiye’ ye döndük.

Bu seyahatin görev raporu ektedir. Study Visit Evaluation Report April 20-04-05 Draft

 

 

Bu ilk seyahatten sonra FAO’ nun Ormancılık Komitesi Toplantılarına katılmak üzere 2010, 2012 ve 2014 yıllarında Roma’ya tekrar gittim ama sonraki seyahatlerde şehri görme imkanı bile bulamadık. Bu toplantılara Turkey’s Participation to COFO başlıklı yazıda detaylı şekilde değinmiştim.

2010 yılında  yapılan COFO 20′ ye katılmak üzere 3-9 Ekim tarihlerinde gittik. Heyetimiz Müsteşar Yardımcısı Mahir Küçük Beyin başkanlığında ; OGM Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen, Daire Başkanı Abdullah Büber, Şube Müdürü Emine Ataş, Bakanlık Daire Başkanı Mevlüt Düzgün ve Bakanlık Şube Müdürü Okan Çançin’ den müteşekkil idi.

04 – 06 Mayıs 2011 tarihlerinde  FAO Türkiye Bölgesel Alt Ofisinin organizasyonu ile FAO ile Ormancılık Konuları Üzerine Görüşmeler yapmak amacıyla Roma’ ya gittik. Müsteşar Yardımcımız Mahir Küçük ve FAO’dan Ekrem Yazıcı ile birlikte. Yıllık izin alarak bu toplantıya katıldık.  Küresel Dağ Ortaklığı İşbirliği Yönetimi, Avrupa Ormancılık Komisyonu ve UNECE Kereste Komisyonu, Uluslararası Orman Yılı, Silva Mediterranea gibi küresel ve bölgesel ormancılık konuları ile diğer ormancılık konuları hususunda görüşmeler yaptık.

23 – 29 Eylül 2012 tarihlerinde COFO21′ e katılmak üzere İtalya’ ya gittik. Heyet Başkanımız Müsteşar Yardımcısı Dr. Mahir Küçük idi.  Ayrıca;

  • İsmail BELEN (SilvaMED Dönem Başkanı),
  • Ali TEMERİT (Yakın Doğu Ormancılık ve Mera Komisyonu Dönem Başkanı),
  • Abdurrahman KÖK, Ümit TURHAN, Ramazan Ertuğrul APAYDIN,
  • Ekrem Yazıcı (FAO Ankara Ofisi), Nuri ÖZBAĞDATLI (UNDP Ankara Ofisi), Emin GÜRE (Roma Ekonomi Ataşesi), Makbule KOÇAK (Roma B.Elçilik görevlisi), Belgin Çağdaş (TİKA) heyetimizde yer aldı.

 

19 Ekim 2012 tarihinde FORESTERRA Stakeholder Advisory Group üyesi olarak bu projenin toplantısına katıldım.  ToRStakeholders

 

Son olarak 23-27 Haziran 2014 tarihinde (altıncı kez)  COFO22 için gittik İtalya’ ya. Heyet Başkanımız Müsteşar Yardımcısı İbrahim Çiftçi idi.

FAO’ nun Genel Müdürlüğünün Roma’da olması son derece etkin bir faktör. Ülkemiz de aynı yolu takip etmeli ve uluslararası kuruluşlara ev sahipliği yapmalı.

 

2 Responses to Ülke Raporları-İtalya

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]