Avrupa Birliği ve Kooperatifler

Avrupa Komisyonunun ilgili web sayfasında[1] yer alan bilgilere göre;

  • AB Ülkelerinde 250.000 adet Kooperatif bulunmaktadır. Bu kooperatiflerdeki ortak sayısı 163 milyondur (tüm AB nüfusunun üçte biri). 5.4 milyon kişi bu kooperatiflerde doğrudan istihdam edilmektedir.
  • Kooperatifler bazı sektörlerde çok daha aktif durumdadır.
    • Tarımsal pazarın Hollanda’da %83’ ü, Finlandiya’da %79’ u, İtalya’da %55’i, Fransa’da %50’ si,
    • Ormancılığın, İsveç’te %60’ı, Finlandiya’da %31’i
    • Bankacılığın Fransa’da %50’ si, Finlandiya’da %35’i, Avusturya’da %31’ i, Almanya’da ise %21’ i Kooperatifler tarafından yürütülmektedir.

Kooperatifçilik konusu Avrupa Birliğinin yürütme organı (Bakanlar Kurulu) olan Avrupa Komisyonunun, “Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs- İç Pazar, Endüstri, Girişimcilik ve Küçük ve Orta Boy İşletmelerhttp://ec.europa.eu/growth/about-us/index_en.htm” Genel Müdürlüğü tarafından takip edilmektedir.

Kooperatifçilik bu Genel Müdürlüğün “Sosyal Ekonomi- Social Economy[2]” bölümünde yürütülmektedir. Komisyonun “Kooperatifler[3]” başlıklı web sayfası konuyla ilgili detaylı bilgiler içermektedir.

Avrupa Birliği tarafından yapılan mevzuat düzenlemeleri bakıldığında aşağıdaki hususlar görülmektedir.

Avrupa Birliği Konseyi, 22 Temmuz 2003 tarihinde  “Avrupa Kooperatif  Tüzüğü” nü kabul etmiştir. Bilahare  23 Şubat 2004 tarihinde AB Komisyonu tarafından “Avrupa’da Kooperatiflerin Teşvik Edilmesi Konulu Komisyon Bildirimi (The Communication from the European Commission to the Council and the European Parliament,the European Economic and Social Committee and the Committee of Regions on the promotion of co-operative societies in Europe

Bu bildirim, kooperatiflerin istihdam politikası, sosyal entegrasyon, bölgesel ve kırsal kalkınma ve tarım gibi pek çok alanda son derece önemli işlevleri bulunduğunu ve bu çerçevede kooperatiflerle ilgili mevzuatın iyileştirilmesi ve kurulmaları için uygun ortamın sağlanmasının önem taşıdığını vurgulamaktadır. Bildirimde, üye ülkelerin iş dünyası potansiyellerinden daha fazla yararlanabilmeleri için, kooperatif organizasyonlarının ve Komisyonun bir dizi faaliyet yürütmesi öngörülmektedir.

Komisyon bildirimi “Kooperatif Girişimciliğinin Öneminin Anlaşılmasının Sağlanması”, “Kooperatiflerin Teşvik Edilmesi ve Uygun Düzenleyici Ortamın Hazırlanması” hedeflerini içermektedir.

2013 yılında Avrupa Komisyonu altında “Kooperatifler Çalışma Grubu” kurulmuş olup, bunun ilk raporu 2015 yılı Mart ayında yayınlanmıştır. Bu rapor bilahare AB Konseyi tarafından da kabul edilmiştir.

[1] http://ec.europa.eu/growth/sectors/social-economy/cooperatives/index_en.htm

[2] http://ec.europa.eu/growth/sectors/social-economy/index_en.htm

[3] http://ec.europa.eu/growth/sectors/social-economy/cooperatives/index_en.htm

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]