Birleşmiş Milletler Ormanlar Stratejik Planı 2017-2030 (BMOSP)

 

Birleşmiş Milletlerin ormancılık konusundaki ilk stratejik planı özelliğini taşıyan BMOSP, 20 Ocak 2017 tarihinde UNFF tarafından kabul edilmiştir.

BMOSP; dünya genelindeki tüm ormanların ve ormanlar dışında bulunan ağaçların sürdürülebilir yönetimi, ormansızlaşma ve ormanların bozulması ile mücadele konusunda genel bir çerçeve çizmektedir.

Aynı şekilde ormanlar ve ormancılıkla ilgili sektörlerin;

  • 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine,
  • İklim Değişikliği ile ilgili Paris Anlaşmasına,
  • Biyolojik Çeşitliliğin Korunması Sözleşmesine,
  • Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesine
  • Birleşmiş Milletler Orman Belgesine[1],
  • Ve ormancılıkla ilgili diğer uluslararası süreçler, belgeler, girişimler için temel çerçeve oluşturmaktadır.

BMOSP, Birleşmiş Milletler çatısı yürütülen/yürütülecek olan ormancılıkla ilgili tüm çalışmalar için referans belge niteliği taşımaktadır[2].

BMOSP Genel hatları ile 5 bölümden oluşmaktadır. Bunlar;

  1. Tanıtım
  2. Küresel orman hedefleri
  3. Uygulama çerçevesi
  4. Gözden geçirme çerçevesi
  5. İletişim ve İyileştirme Stratejisi

Burada “Uygulama Çerçevesi” bölümü altında Birleşiş Milletlere Üye ülkelerin, UNFF ve Sekretaryasının, Ormancılık İşbirliği Ortaklığının ve buna üye kurumların/kuruluşların, bir bütün olarak Birleşmiş Milletler sisteminin, diğer hükümetler-arası sözleşme ve girişimlerin, FAO Bölgesel Komisyonları ve Silva Mediterranea gibi teknik danışma organlarının, küçük ve orta boy orman işletmeleri dahil diğer ortakların rolleri ve katkılarının nasıl yapılacağı belirlenmiştir.

Bu çerçevede Akdeniz Bölgesi ülkelerinin Küresel Orman Hedeflerini, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile birleştirerek raporlamaları beklenmektedir. Ancak sistem yeni geliştirilmekte olduğundan henüz bir uygulamadan bahsedilememektedir.

[1]http://www.un.org/esa/forests/documents/un-forest-instrument/

[2]http://www.un.org/esa/forests/wp-content/uploads/2016/12/UNSPF_AdvUnedited.pdf

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]