Birleşmiş Milletler Orman Forumunun bu seneki toplantısı 11-15 Mayıs 2026 tarihlerinde New York’ta BM Genel Merkezinde düzenlenecek.
Bu kapsamda hazırlıklarımız devam ediyor.
16 Mart 2026 Pazartesi günü Avrupa Birliği Konseyine brifing vermiştim.
18 Mart 2026 Çarşamba günü ise WEOG (Western European and other States) ülkelerinin temsilcileri ile bir araya geldik.
Toplantı sonuç belgesini ekte takdim ediyorum.
WEOG, UNFF21 öncesi hazırlıkta kritik başlıkları masaya yatırdı
New York’taki 21. Oturum öncesi çevrim içi toplantıda omnibus resolution, finansman, Rio Sözleşmeleriyle eşgüdüm ve UN80 etkileri öne çıktı
ANKARA / NEW YORK, 19 Mart 2026 — Birleşmiş Milletler Orman Forumu’nun (UNFF) 21. oturumu öncesinde, Batı Avrupa ve Diğer Devletler Grubu (WEOG) bünyesinde düzenlenen hazırlık toplantısında, Mayıs ayında New York’ta yapılacak müzakerelerin çerçevesi ayrıntılı biçimde ele alındı.
Toplantıya, UNFF Bürosu Başkanı İsmail Belen başkanlık ederken, UNFF Sekretaryası Direktörü Juliette Biao da katılarak UNFF21’in gündemi, yöntemi ve öne çıkan dosyalar hakkında kapsamlı bir değerlendirme sundu.
UNFF, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’ne (ECOSOC) bağlı, evrensel üyeliğe sahip işlevsel bir komisyon olarak çalışıyor.
Forum, 2000’den bu yana küresel ormancılık yönetişiminin ana çok taraflı platformlarından biri durumunda; 2007 tarihli UN Forest Instrument, 2015’te kurulan Global Forest Financing Facilitation Network (GFFFN) ve 2017’de kabul edilen United Nations Strategic Plan for Forests 2017–2030 ile bunun altındaki altı Küresel Orman Hedefi (Global Forest Goals), bu yapının temel sütunlarını oluşturuyor.
UNFF21 de resmî olarak bir “policy session” olarak tanımlanıyor; yani siyasi yönlendirmeyi güçlendirmeye ve uygulanmış taahhütleri hızlandırmaya odaklanacak.
18 Mart2026 tarihli toplantının ana amacı: WEOG içinde UNFF21’e ortak hazırlık
18 Mart 2026 tarihli çevrim içi toplantı, WEOG ülkelerinin UNFF21 öncesinde ortak bir hazırlık zemini oluşturmasına hizmet etti.
Sunumda ve toplantı akışında öne çıkan başlıklar; UNFF21’in beklenen müzakere yöntemi, omnibus resolution’ın niteliği, means of implementation, GFFFN’nin işleyişi, Beijing ofisi önerisi, gönüllü ulusal raporlama döngüsü, UN80 girişiminin Sekretarya üzerindeki etkileri ve UNFF’nin UNFCCC, CBD, UNCCD ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleriyle bağları oldu. Bu çerçeve, resmî UNFF21 çalışma programıyla da örtüşüyor.
Sunumda özellikle, UNFF20/21 dönemi için tematik önceliklerin GFG 1, GFG 3 ve GFG 5 ekseninde şekillendiği vurgulandı.
Bunlar sırasıyla, orman kaybının tersine çevrilmesi, korunan ve sürdürülebilir yönetilen orman alanlarının artırılması ve yönetişim çerçevelerinin güçlendirilmesi gibi başlıklara karşılık geliyor.
Resmî geçici gündem de UNFF21’in bu tematik öncelikler ışığında yürütüleceğini doğruluyor.
Omnibus resolution ne ve neden bu kadar önemli?
Toplantıda en çok dikkat çeken kavramlardan biri “omnibus resolution” oldu.
BM pratiğinde bu ifade, birden fazla bağlantılı konuyu tek bir çatı karar metninde toplayan kapsamlı karar anlamına geliyor.
UNFF21 bağlamında bu, oturumun sonunda ayrı ayrı çok sayıda karar yerine, forumun ana siyasi ve operasyonel çıktılarının tek bir çerçeve karar içinde birleştirilmesi anlamına geliyor.
Resmî çalışma programına göre 13 ve 14 Mayıs’ta bu taslak metin üzerinde gayriresmî istişareler yapılacak; 15 Mayıs sabahı da kararın kabulü hedefleniyor.
Ayrıntılı program için:
Sunumda dile getirilen değerlendirmeye göre, UNFF21’de hazırlanacak omnibus resolution’ın, UNFF20’deki daha kapsamlı karar metnine kıyasla daha kısa, daha odaklı ve daha operasyonel bir yapıda olması bekleniyor.
Burada amaç; büyük ilkelerden ziyade, ülke öncülüğündeki girişimlerin (CLI) sonuçları, UN80’in etkileri, bir sonraki raporlama döngüsü, sekretaryanın iş yükü ve kaynakları gibi somut dosyalara yön vermek.
UNFF21’de tam olarak neler konuşulacak?
Resmî programa göre 11 Mayıs Pazartesi günü açılışın ardından, UN Strategic Plan for Forests 2017–2030’un uygulanmasına ilişkin politika tartışmaları başlayacak.
Aynı gün UNFFS Director tarafından sekretaryanın faaliyet ve kazanımları aktarılacak, ayrıca Global Forest Goals Report 2026 tanıtılacak.
Öğleden sonra ise üyelerin katkıları kapsamında Morocco, Türkiye ve Austria tarafından düzenlenen Country-Led Initiatives (CLI) sonuçları ele alınacak; yeni gönüllü ulusal taahhütler ve bunların tematik önceliklerle ilişkisi de masaya yatırılacak.
12 Mayıs Salı günü ise dosya daha da genişleyecek. Sabah oturumunda, Küresel Orman Hedefleri ile HLPF 2026/2027, UNFCCC ve Paris Anlaşması, CBD ve Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework, UNCCD ve diğer uluslararası ormancılık süreçleri arasındaki bağlar tartışılacak.
Aynı oturumda means of implementation başlığı da açılacak.
Öğleden sonra ise monitoring, assessment and reporting, IAF’nin etkinliğinin nihai gözden geçirilmesine ilişkin ilk tartışma, Forum Trust Fund ve özellikle UN80 Initiative’in UNFF Secretariat üzerindeki etkileri ele alınacak.
Resmî program, bu başlıkları açık biçimde listeliyor. Program bağlantısı:
Geçici gündem PDF’si:
Means of implementation: finansman, kapasite ve GFFFN dosyası
18 Mart 2026 tarihli toplantıda ayrıntılı biçimde ele alınan bir başka başlık da means of implementation oldu.
Bu kavram, yalnızca finansman anlamına gelmiyor; aynı zamanda sürdürülebilir orman yönetiminin uygulanabilmesi için gerekli kurumsal kapasiteyi, bilgi altyapısını, operasyonel araçları ve finansman akışlarını da kapsıyor.
Taslak gündeme göre UNFF21 bu başlık altında GFFFN’nin operasyonları ve kaynaklarını, forest financing flows alanındaki analitik çalışmaları, clearing house işlevini, olası bir global hub seçeneğini ve önerilen Beijing ofisi konusundaki güncellemeyi görüşecek.
Sunumda da bu dosya özel ağırlık taşıdı. Özellikle mevcut BM mali kısıtları ve personel baskısı altında, GFFFN’nin işlevselliği, sekretaryanın destek kapasitesi ve Beijing ofisi önerisinin anlamı üzerinde duruldu.
UN80 Initiative ve Sekretaryanın yükü neden gündemde?
Toplantıda dikkat çeken bir diğer dosya UN80 Initiative oldu. Resmî çalışma programı, UNFF21’de Forum Trust Fund başlığı altında aynı zamanda UNFFS’nin iş yükü, boşlukları ve ihtiyaçları ile UN80 girişiminin Sekretarya üzerindeki etkilerinin de tartışılacağını açıkça gösteriyor.
Bu, UNFF21’in yalnızca genel ormancılık politikalarını değil, forumun kendi kurumsal işleyişini de ele alacağı anlamına geliyor.
Rio Sözleşmeleri, COP30 ve çok taraflı eşgüdüm
Toplantının önemli bölümlerinden biri de UNFF21’in diğer küresel süreçlerle ilişkisine ayrıldı. Bu kapsamda ormancılığın iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik, çölleşmeyle mücadele ve sürdürülebilir kalkınma başlıklarıyla ilişkilerini gözden geçirilecek.
Özellikle UNFCCC/COP30, CBD/KMGBF ve UNCCD ile bağların UNFF21 gündeminde açıkça yer alması, forumun 2026 oturumunun geniş bir eşgüdüm çerçevesine oturacağını gösteriyor.
Özellikle Belém Roadmap ve COP30 bağlamında, UNFF’nin doğrudan başka bir sürecin yerine geçen bir rol üstlenmeyeceği, buna karşılık üyeler arasında mutabakat oluşursa deforestation, forest governance ve sürdürülebilir orman yönetimi alanlarında tamamlayıcı bir iş birliği zemini doğabileceği ifade edildi.
Juliette Biao’nun katılımı toplantıya ağırlık kattı
Toplantının dikkat çeken yönlerinden biri de UNFF Sekretaryası Direktörü Juliette Biao’nun bizzat katılması oldu.
BM’nin resmî UNFF sayfasına göre Biao, 20 Ocak 2022’den bu yana UNFF Secretariat Director olarak görev yapıyor. UNFFS’nin görev tanımı da yine resmî sayfalarda açık biçimde yer alıyor: sekretarya, forum oturumlarının hazırlığı, belge akışı, büro çalışmalarının desteklenmesi ve ara dönem faaliyetlerinin kolaylaştırılmasından sorumlu.
Bu nedenle, dünkü hazırlık toplantısında direktör düzeyindeki katılım, yalnızca törensel bir unsur değil; UNFF21’in yöntemine ve beklentilerine ilişkin doğrudan teknik-politik bir istişare anlamı taşıdı.
Juliette Biao hakkında bilgi için:
UNFF Secretariat staff sayfası:
WEOG nedir ve bu toplantı neden WEOG açısından önemliydi?
WEOG, BM sistemindeki beş bölgesel gruptan biri olan Western European and other States Group’tur.
Bu grup, klasik anlamda yalnızca Batı Avrupa ülkelerini değil, aynı zamanda bazı “other States” üyelerini de kapsar.
Birleşmiş Milletler’in bölgesel gruplar sistemi, seçimler, adaylıklar ve grup içi koordinasyon bakımından pratik önem taşır.
Resmî BM DGACM sayfasında WEOG içinde Andorra’dan Birleşik Krallık’a, Kanada’dan Avustralya’ya, İsviçre’den Türkiye’ye kadar uzanan bir yapı listeleniyor; aynı sayfa Türkiye’nin hem WEOG hem de Asya-Pasifik grubuna tam katılım sağladığını, ancak seçimsel amaçlarla WEOG kapsamında değerlendirildiğini belirtiyor. WEOG bilgisi için: